Thursday, January 14, 2010

bermain dengan nombor sangat puas ®

sehari tak update blog rasa macam sebulan tak update
jadual seharian aku pack.dah macam celebrity lifestyle.gaga.
update pun tak tahu nak post/citer pasal apa.
hari ni ada kelas ganti.3 jam straight.sebelum tu ada kelas 2jam.
hari ni secara keseluruhannya kelas 5jam straight.
paham-paham je la kalau kelas straight macam ni.
yang masuk hanya bape percent je.percent yang lainnya pikir benda lain.
pikir awek la.pikir nak makan apa tengahari.pikir petang ni nak main apa.
masalah kebosanan dalam kelas cepat melanda.
orang sebelah ko pandang ko.ko pun pandang orang sebelah.pandang-pandang.
ni antara salah satu nak hilangkan mengantuk dalam kelas.
bahan yang diperlukan hanya kalkulator & kawan-kawan yang mengantuk
aku rasa ramai yang pernah aplikasi permainan ini
nak main game ni ada banyak cara.ni cara yang pertama.
pilih 6 nombor dari 1 hingga 9.tak boleh ada nombor sama.
1st player jalan dulu.pilih nombor apa-apa.
kalau nombor tu ada tolak kan nombor tu.
contoh 456789.1st palyer pilih nombor 4.
tolak 456789 dengan 400000 = 56789
kalau 2nd player sebut nombor 7.tolak 56789 dengan 700 = 56089
kalau nombor yang disebut takde dalam senarai.
tambahkan nombor tu tapi kuasaduakan.
contoh (sambungan) 56089.3rd palyer sebut nombor 2.
so, ko tambahkan 56089 + 2^2 = 56093.
begitulah seterusnya sampai jadi 0.sape dapat 0 dulu dia menang.
cara ni cepat abis.tak mencabar sangat.

cara ke-2 plak.ni mencabar sikit.
cara dia masa sama.tadi pilih 6 nombor.tapi sekarang pilih 4 je.
bila ada nombor yang sama tolak macam biasa.
yang lainnya bila nombor tu takde.
contoh : 4567.1st player sebut nombor 5.so 4567 - 500 = 4067
2nd player pilih nombor 3. 4067 + 3^3 = 4094
bila nombor tu takde.tambah nombor tu.
tapi kuasa dengan nombor yang sama jugak.

macam cara 1st nombor yang takde tu kena kuasa 2.
2nd method kena kuasa dengan nombor tu sendiri.
cuba bayangkan kau takde nombor 9.kena tamabh 9 kuasa 9 = 387420489
makin banyak nombor kan.yang ni baru best.
lambat sikit abes.baru mencabar.ada paham?paham ada?

amaran dari pihak pembangkang
nak main bila melibatkan subjek yang bermain dengan nombor.
kelas aku tadi ada kira-kira.lecturer tak syak sangat.
konon buat-buat kira.
nak main ni bila time bosan & mengantuk saje.
control bunyi ghairah time nak memang.
kalau pakai enset tak berapa best.
jangan bagi orang sebelah nampak nombor-nombor korang.
jangan meniru.tak best main tipu-tipu.
lagipun kalkulator saintifik boleh tengok yang lepas-lepas.
pastikan semua yang main duduk satu row.
depan belakang tak elok main.jelas mengkantoikan diri sendiri
kalau kantoi jangan salahkan aku..

selamat mencuba.haha..

sebelum chow >> ada lagi games yang best.nanti aku cerita.

28 comments:

  1. eh ye lah. dah lame tak main calculator. hehe...

    ReplyDelete
  2. ini q i L L >> esok g main dlm kelas ye..

    ReplyDelete
  3. ade jgk ye main2 clclator gitu...
    awat ak tataw???
    patutla ak pnah dgr dak2 llki yg dok kat blakang nu tekan clcltr cepat2 pastu kikiki ktawe...

    aigooo..

    ReplyDelete
  4. Hahahaha.. Bayangkan kalau kelas muzik dok mai mende alah ni.. Hahaha.. Sah2 kene denda dok atas kerusi.. Hik hik.. ;p

    ReplyDelete
  5. RoSe_ViOleTE >> lepas ni ajak la bdk lelaki tu smeua battle..haha

    ReplyDelete
  6. aNiSa hANg tUaH >> huhu..yup..math anxiety..

    ReplyDelete
  7. FarhanaDr >> cakap la tgh kira note-note..gaga

    ReplyDelete
  8. haha..game ni aku maen masa sekolah wey..sape plg lmbt abes kena true AND dare plak..haha

    ReplyDelete
  9. ea, ada ea game camni??
    first time aku dgr..

    ReplyDelete
  10. pudding pie >> ada..calculator byk kegunaannya..

    ReplyDelete
  11. pakai tu pon blh main rupanya
    bijak tol

    ReplyDelete
  12. kreatif!hihi
    neway, salam singgah;)

    ReplyDelete
  13. Kapten Luffy >> ha..mcm2 lagi boleh main..

    ReplyDelete
  14. ish.
    siyez xtau permainan ni..
    hahaha.
    bace sekali imbas pn da pening..
    belom ag try wat..
    btw bes ke??.
    cam nak cube la..
    d:

    ReplyDelete
  15. ––––•(-•.cik.•-)•–––– >> senang je..simple..

    ReplyDelete
  16. da bosan cm neh la..ak men mse sek men dulu2..sbb skg x pki klkultor..x taw nk men ngn spe...

    ReplyDelete
  17. fitriah >> baca sampai kasi paham.. =)

    ReplyDelete
  18. arbivirus 3288 >> dtg kelas aku..men same2 ngan aku nak??haha

    ReplyDelete
  19. MATH time SPM
    cukup2 lulus jer

    haihhh....hehhehe

    ReplyDelete
  20. ♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ >> xkesah terer math ke x..sape2 boleh main.. =)

    ReplyDelete
  21. aishooo otak kiri shaye lembab.

    sadis dieitu :((

    ReplyDelete
  22. miss lolly a.k.a luvfareda >> games ni xkesah..sape2 boleh main..xmemerlukan iq yg tinggi.. =)

    ReplyDelete

Comments

comments powered by Disqus