Friday, October 31, 2008

perasan membawa maut

Seorang pegawai polis masuk ke bilik mayat sebuah hospital untuk menyiasatpunca kematian tiga lelaki sekaligus. Selepas memeriksa mayat-mayat itu,dia bertanya kepada penjaga bilik berkenaan.


Polis : Mengapa ketiga-tiga mayat tersenyum?


Penjaga : Lelaki pertama sedang bersanding, apabila tiba2 diserang strok.Lelaki kedua pula khabarnya menang loteri dan mati serangan sakit jantungmanakala yg ketiga disambar petir.


Polis : Hah! Kenapa disambar petir pun tersenyum?


Penjaga : Masa tu dia ingat orang sedang ambil gambarnya...

tahi lalat


Sang lalat & bini lalat pada suatu hari pergi makan taik, Lalu berkata bini Sang lalat "bang, kenapa kita kena makan taik hari2x ?" Jawab Sang lalat "hish!! Jangan cakap benda2x kotor masa makan, Jijik lah awak ni !"

Contributed by Tikus4

Tuesday, October 28, 2008

Friday, October 24, 2008

bachelor x lapok! merayau



ajak - tok imam
chepot - bapak borek anak rintik!
kepit - depan parents buat baik!
awe - ingat bini2 kat uma je..
dan - setiap rumah mintak duit raye..
daos - tuan punya kamera
epul - wak mmg baik punyer!
din - every rumah cari toilet!
peyek - cameraman yg terlampau
kakashi - mangsa 'r'
aiman - xkisah sgt!
amy - layan je..
lut - bole la tahan!
khai - nak juga!dia je la betul...
ali - brother2
basiaq - xde (tdo tepi rumah epin)

Thursday, October 16, 2008

hype! 119 - 15 okt 2008

menarik issue this time...
  • happening masa bulan syawal
  • senario episode 1
  • raja farah becerita pasal 10 pasang baju raya
  • cita2 terpendam mawi
  • disiplin faizal af4 ok je
  • drama 5 jingga wajib ditonton
  • kempen rock x
  • mamat blonde james bond - daniel craig
  • se-catchy the changcuters
  • haruka ayase - pelbagai imej
  • info2 terbaru in korea & japan
  • the ting tings
  • zac efron & vanessa hudgens cinta sejati atasi segalanya
  • kelakar serius - ben stiller
  • super duper woman! heidi klum
  • menyusuri bebas-rachelisme - jennifer aniston
  • 10 wanita paling mantap di arena muzik
  • poster lirik pink (so what!) + the jonas brothers (burnin' up)
  • review movies (quantum of solace + disaster movie + planet of the payne + bangkok dangerous + tropic thunder + hsm 3 + boys over flowers the movie) + contest2
  • lyrics betapa (so7) + fall 4 u (secondhand serenade)
  • 7 cara ceriakan hidup anda
  • jam tangan chronotech
  • attires echo park
  • bobbi brown cosmetics
  • jelitawan selamatkan dunia
  • gadget baru the latest (hp + laptop)
  • port baik punya - suzhou
nak tau more details beli la hype.rm 3.90 only..cepat before terlambat..

Monday, October 13, 2008

top 100 university in world


mane ukm????


sumber :akhbar kosmo

GRO pakai susuk!

KUALA LUMPUR: Dosa dalam dosa!. Itulah yang boleh dikatakan kepada golongan pelayan pelanggan (GRO) yang menggunakan susuk pada kemaluan mereka bagi memastikan pelanggan sentiasa tunduk dan ingat selepas kali pertama melakukan hubungan seks.

Mengulas mengenai perbuatan itu, penceramah terkenal, Ustaz Mohd Zawawi Yusoh, berkata GRO ini bukan saja berdosa kerana melakukan amalan khurafat itu, malah mencari rezeki dengan cara haram berikutan sangup menjual tubuh.

“Mereka menambah dosa dan tidak memikirkannya kerana sudah berdampingan dengan syaitan yang sentiasa akan menyesatkan setiap manusia.

“Banyak cara mencari pendapatan secara halal, namun golongan terbabit sanggup melakukan perbuatan sesat semata-mata kerana nafsu dan mahukan kekayaan,” katanya ketika dihubungi, semalam.


Menurutnya, golongan yang memakai susuk ini sebenarnya berdampingan dengan syaitan dan meminta bantuan daripada makhluk yang dilaknat Allah itu.

"Mereka ini sebenarnya memusnahkan diri sendiri dan masa depan tanpa memikirkan kesan dan bala yang akan diturunkan Tuhan.

“Ingatlah, suatu hari nanti kita tetap akan menjadi tua dan jatuh sakit...tiada makhluk bernyawa yang akan hidup kekal selama-lamanya,” katanya yang meminta golongan itu bertaubat sebelum terlambat.

Katanya, bomoh yang memasukkan susuk juga merosakkan imej pengamal perubatan tradisional lain yang menggunakan jalan yang betul dan meminta bantuan daripada Allah untuk melakukan rawatan.

sumber : harian metro

Sunday, October 12, 2008

upin dan ipin - Geng - The Adventure Begins 2008 Extended Trailer

video

my handphone-handphone history


my 1st hp.ni hp ayah ak bagi mase form 4.die kate senang nak contact t.kalau nk back home call je nnti die amek.ak cuak jg nk bwa mase.kn sekolah asrama lgi kan.takut kena rampas je je.mase ayah ak bagi akt ak org dlm kete org sebelah jeling2 lagi n cakap "boleh ke bawa nset kat sekolah?" ayah balas "senang nk contact t" mase 2 pun ramai member ak yg bw nset.time 2 popular nset 3310.rmi jg la yg nk pnjm2 time 2.last2 kena rmpas ngan ust. rashid tp bukan pd aku time 2 pd org lain.dlm 2 kali la kna rampas.yg kali kedua ustaz2 ni wat spotcheck class by class.ak tinggal hp dlm beg.time 2 ade kelas kimia kat lab.xkn nk bawa kn.kantoi!sampai abes sekolah baru bole tuntut!



2nd nset aku.my mum bagi mase nk masuk mtrix.hilang mase kt mtrx.padahal nset murah je.itu pun nak curi pe.











yg ni 3rd hp ak.zaman da mkin maju kn.pas abes sekolah tukar nset.ni ak beli kt kl.shop behind uma abg ak.yg ni 2nd hand hp.xde duit kn time 2.beli asalkan ader.nset ni ader memory card.bole dngar mp3.camera pn ader juga.radio not sure.da xigt da.xbyk sgt r memory bersam nset ni.nset ni pn byk wat hal.kejap rosak.kejap elok.









hp nia ku tukar pakai ngan adik aku.die amek motorola aku.aku amek nset nokia ni.ad radio.2 yg aku tukar.hehehe.last2 nset ni pn rosak jg.











this is my 5th hp.yg ni ak minta my sister.ni hp lme die.da rosak da.tp da repair balik.my sister die da bli nset bru.n70.so die xpakai da nset 2.kebetulan nset aku da nk rosak kn.nset ni hlg.kt foyer kolej rahim kajai,ukm.ak pn xtau mcm mne bole hlg.xdpt accept kenyataan rite that.ni la nset yg ak plg syg.bets gune nset ni.









nset sementara.sebab nset yg lpas da hlg kn!abg ak punya.dia bgi.
back to basic.xlme pn pki nset ni.dlm 2,3 weeks je.











hp aku sekarang.ak tukar ngan mak aku!time raya tukar.huhu..my mum said "amek la"...

Saturday, October 11, 2008

INTEGRATED PROJECT!


INTEGRATED PROJECT
KJ2113 BASIC FLUID MECHANICS
KJ2313 MEASUREMENT & INSTRUMENTATION
KJ2513 ENGINEERING MATERIALS


Introduction
Integrated project is a group project to complete a task from the combination of knowledge from a few subjects taught that particular year. Every year all the students who took all the subjects must complete the integrated project. This year integrated project title is Solar Powered Smart Aquarium.

Solar Powered Smart Aquarium

Features
1. The container of the aquarium must use transparent materials with all joining materials non-toxic to living things (flora & fauna) inside the aquarium.

2. The water must be sea water where the temperature, salinity and oxygen level should be monitored.

3. The water must be sufficiently filtered, aerated and circulated using a solar pump powered by photovoltaic panels and the flow rate through the pump should also be monitored.

4. The power supplied to pump must be regulated to avoid damaged to the pump and electric shock to the living things inside the aquarium.


Methodology

1. Identify the aquarium size, water volume and living things inside the aquarium.
2. Develop the layout of the system using CAD software (learned in 1st year).

3. Perform analysis for the system to determine appropriate specifications for the following items:

a. Inflow / outflow through the pumps (water/air)
b. Pipe layout for the water circulation
c. PV panel sizing according to the power requirement
d. Filter capacity
e. Sensor installment locations (temperature sensor, water level, flow meter, oxygen and salinity meters)
4. Choose the appropriate material (tank, joining and pipes) based on the following characteristics:
a. Strength

b. Corrosion resistance
c. Toxicity

d. Cost Remark: Use CES (Cambridge Engineering Selector) for selection of the required materials.
5. The controller requires a series of instrumentation consists of:

a. Temperature sensor - to measure the water temperature inside aquarium.(Need to controlled using a heater)

b. Water level sensor - to measure a maximum and minimum water volume of aquarium.(Need a switch to on/off the water flow for outside)

c. Oxygen sensor - to measure quantity of the oxygen in the water

d. Salinity sensor - to measure the quantity of the salt in water.


All of these sensor will supply signals to the controller in electrical current (4mA to 20mA), so please indicate the proper signal conditional module if required. Indicate in your schematic diagrams the suitable placement of these sensors with its accessory/module and if necessary make some footnotes to make it more specific. Provide the technical specification of each sensor obtained from the existing manufacturer and give your reason why the chosen sensor is suitable for this application.


Proposal

1. Every group must submit the proposal before 22nd August 2008 (Friday) at the JKMB General Office (pigeon hole will be provided).

2. The proposal will be check within one week and all the groups must have different content between each other.
3. Proposal must content:

a. the knowledge of the overall systems (PV pump, pipe flow etc)

b. proposed aquarium size, water volume and living things inside the aquarium.

c. the layout of the system (CAD drawing)

d. the list of controllers and sensors that will be used


Final Report format

Report must be written according to the following order:
1. Introduction
2. Objectives

3. Design/layout of the system

4. Analysis of flow rate, power generated and filter.

5. Analysis of cost and selection of materials

6. Control and monitoring systems

7. Discussion and conclusion

8. Reference and appendix (if any)


Assessment

- For each participating course, this project covers 10% out of the total overall marks for the respective course, bringing the total of 30% for the combination of all courses.

- The total marks for this project will be divided into three parts; 20% for proposal, 50% for report and 30% for presentation.

- The report must be submitted not later than 24th October 2008 (Friday) at the JKMB General Office (please ensure to put a stamp date at the front page of the report)

- Group presentation will be held in between 20th to 24th October 2008.
1) There will be 25 groups.

2) 15 minutes per presentation and 5 minutes for Q&A.

3) Presentation material must be copied into CD (pen-drive or diskette are not allowed).
4) The exact group presentation schedule will be confirmed later


*this is my integrated project which combining 3 subjects of my course.we need to desing a new aquarium using a solar panel.so tough!well prepared!

upin dan ipin episode 17 pagi raya

video

upin dan ipin episode 16 malam syahdu

video

upin dan ipin episode 15 zakat fitrah

video

Friday, October 10, 2008

upin dan ipin episode 14 ketupat

video

upin dan ipin episode 13 sayang kak ros

video

upin dan ipin episode 12 kisah dan tauladan

video

upin dan ipin episode 11 lailatul qadar

video

upin dan ipin episode 10 tamak

video

upin dan ipin episode 9 adat

video

upin dan ipin episode 8 anak bulan

video

upin dan ipin episode 7 tadika

video

WHY RAFHTELLO?


Kebanyakan orang bila aku bagi address email aku mesti pelik.dorang tanya kenapa guna dorafhtello88.ada makna ke?bunyi macam telur je.hahahaha.sebenarnya xde ape2 pun.ni pun nama gabungan.korang pernah kan tengok citer ninja turtles teenage mutan.ala yang ade 4 kura-kura mutan.sorang raphael.lagi sorang michaelangelo.sorang lagi donatello.dan yang last leonardo.email aku pun da lame da.since form 3 lagi.malas nak tukar2.time 2 kan macam budak2 lagi kan.ingat cartoon je.so aku gabungkan je la name donatello + raphael = dorafhtello.hahaha.lagipun mase 2 tengah buat assingment kemahiran hidup.buat pasal syarikat.xde name tok syarikat yang best2.jadi aku pun pikir panjang.last2 dapat name 2.jelas kan!bukannya name awek aku ke.name panggilan aku ke.xde kena mengena pun dengan sejarah hidup aku.harap2 persoalan ini semua terjawab ye!tapi best juga kan?lagipun sekarang aku fan rafhael nadal. no 1's tennis player in the world rite now!ade la juga kena mengena ngan die.tp ckit je la.mane2 pun aku gune nick name ni.jangan ingat sape la yang gune nick name ni.xpelik pun kan?dimana2 rafhtello ok x!ok la 2!jangan pikir aku perasan plak kan!bunyi nick name 2 macam orang omputih.x.it's me!

Ops Sikap XVII capai matlamat


Ops Sikap XVII sempena Aidilfitri yang berakhir kelmarin berjaya menurunkan 8.4 peratus kemalangan maut dan 7.6 peratus jumlah kematian, melebihi sasaran pengurangan lima peratus sepanjang 15 hari pelaksanaan operasi berkenaan bermula 24 September lalu.

Walaupun kemalangan keseluruhan meningkat 85 kes kepada 15,996 berbanding 15,911 pada Ops Sikap XIII (Aidilfitri 2007), pengurangan jumlah kematian dan kes kemalangan maut, masing-masing sebanyak 17 kes disifatkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) satu pencapaian baik memandangkan pertambahan lebih sejuta kenderaan berdaftar tahun ini berbanding Aidilfitri tahun lalu.

Ketua Trafik Pasukan Bukit Aman, Senior Asisten Komisioner II Abdul Aziz Yusof, berkata Ops Sikap XVII yang menggunakan konsep baru dinamakan ‘Penguatkuasaan Kreatif’, termasuk menekankan aspek memberi nasihat, merekodkan 208 kematian berbanding 225 kematian dan 186 kemalangan maut berbanding 203 pada Ops Sikap XIII.

“Pengurangan kes ini turut disumbangkan beberapa faktor lain, termasuk sikap pengguna yang lebih bertanggungjawab,” katanya ketika mengumumkan analisis Ops Sikap XVII di Bukit Aman, di sini, semalam.

Thursday, October 09, 2008

TOP 25 FILEM AKSI TERHEBAT



  1. DIE HARD (1988)
  2. ALIENS (1986)
  3. RAIDERS OF THE LOST ARK (1981)
  4. THE ROAD WARRIOR (1982)
  5. THE MATRIX (1999)
  6. SEVEN SAMURAI (1954)
  7. GLADIATOR (2000)
  8. SAVING PRIVATE RYAN (1998)
  9. HARD-BOILED (1992)
  10. TERMINATOR 2:JUDGEMENT DAY (1991)
  11. SPEED (1994)
  12. THE EMPIRES STRIKES BACK (1980)
  13. THE WILD BUNCH (1969)
  14. ROBOCOP (1989)
  15. ENTER THE DRAGON (1973)
  16. CROUCHING TIGER HIDDEN DRAGON (2000)
  17. THE BOURNE SUPREMACY (2004)
  18. THE ADVANTURES OF ROBIN HOOD (1938)
  19. GOLDFINGER (1964)
  20. KILL BILL VOL.1 (2003)
  21. SPIDERMAN 2 (2004)
  22. PREDATOR (1987)
  23. DRUKEN MASTER II
  24. LETHAL WEAPON (1987)
  25. THE INCREDIBLES (2004)

LEBIH SELESA BERCINTA


  1. Pendengar yang baik agar dapat berkongsi suka & duka bersama.
  2. Jujur agar hubungan yang terjalin tak akan ada rasa sangsi & curiga antara satu sama lain
  3. Rasa hormat akan mewujudkan hubungan yang tak melampaui batas. Bukan sahaja pada diri malah keluarga & kawan2 rapat.
  4. Tak mengokong membuatkan diri berasa lebih selesa & tak akan terjadinya tindakan memberontak dalam hubungan.
  5. Dapat menerima diri seadanya. Sangat penting kerana seseorang tu tak sempurna sepenuhnya jadi pasangan mampu menerima kebaikan & keburukan yang ada dengan hati terbuka
  6. Setia pada yang satu agar mampu menyayangi diri anda sepenuh hati.
  7. Mempunyai masa depan untuk keselesaan & kesempurnaan kehidupan dalam menempuhi hidup yang penuh cabaran di masa depan.

15 TIP HIDUP SIHAT TANPA PERLU BERSUSAH PAYAH!



  1. Ketawa Dengan Kuat

Aktiviti ini menggalakkan tubuh merembeskan endofin, bahan kimia yang meningkatkan tenaga & mengurangkan kemurungan. Malah hormone stress turut akan berkurangan. Lagipun, kesan gelak tawa ini berlarutan hingga 12 jam lamanya.

  1. Minum Air

Anda tidak semestinya minum 8 gelas setiap hari tapi jika anda menjadikan ini 1 tabiat, ia amat bagus untuk kesihatan. Minumlah air sewaktu makan & bila terasa dahaga. Ini akan memastikan tahap air yang mencukupi.

  1. Kerap Cuci Tangan

Hampir 80% penyakit seperti selesema & sebagainya berjangkit melalui sentuhan. Jadi, cucilah tangan dengan bersih beberapa kali setiap hari. Hanya 16% sahaja yang mencuci tangan dengan sabun &merendam dalam air suam selama 20saat setiap kali selepas menggunakan tandas. Eueww!

  1. Makan Apa Saja Sayuran & Buah2an

Semua buah & sayur elok untuk kesihatan. Tiada Sayuran yang membawa kesan negative. Lagi gelap warnanya lagi banyak nutrein yang disimpan.

  1. Bernafas Dengan Tenang

Membantu anda mengurangkan tekanan serta-merta. Cubalah bernafas secara perlahan sebanyak 6 kali & ini membantu anda mengurangkan tekanan darah.

  1. Berdiri & Duduk Tegak

Ingin kelihatan ramping & penuh semangat? Duduk & berjalan dengan postur badan yang tegak.

  1. Kekal Dengan Berat Badan Seimbang

Denagn berat badan yang bertambah terutamanya jika anda berumur 20 tahun ke atas, peluang menghidap penyakit jantung & diabetes amat cerah.

  1. Cukup Tidur

Sekurang2nya tidurlah 7-8 jam sehari agar lebih bertenaga keesokan harinya.

  1. Aktifkan Otak

Dengan mengaktifkan otak sama ada belajar benda baru @ menyelesaikan soalan matematik, ia dapat memastikan agar anda hidup lebih lama!

  1. Bermanjalah Dengan Haiwan Peliharaan

Melalui haiwan peliharaan, secara tidak langsung anda dapat kurangkan tekanan yang dihadapi dengan bermanja dengannya. Tidak kira apa masalah yang anda hadapi, semestinya ia melegakan bila bermain dengan si kucing @ anjing yang disayangi.

  1. Gosok Gigi

Tabiat ini wajar diamalkan tanpa perlu diigatka. Ia membantu menjauhi penyakit gusi & berikan anda senyuman menawan. Sebaiknya anda berkumur setiap kali selepas makan.

  1. Jumpa Doktor

Selalunya kita hanya berjumpa doctor apabila rasa kurang sihat. Tetapi cuba buat checkup sekurang2nya 1 kali setahun agar anda boleh pantau kesihatan anda.

  1. Urut

Bukan anda mengurut tetapi diurut! Kajian menunjukkan ia meningkatkan pengaliran darah & membantu merembeskan hormon serotonin yang melegakan perasaan & tubuh.

  1. Cintai Seseorang

Apabila jatuh cinta, tubuh merembeskan hormon dopamine yang membuatkan anda rasa bahagia & gembira.

  1. Kembali Kepada Alam

Sememangnya dengan beristirahat di luar membantu meningkatkan kecergasan tubuh & otak. Bukan sahaja anda dapat mengurangkan tekanan malah bersa lebih sihat.

Comments

comments powered by Disqus